Over het 3-rail wisselstroom systeem

Het 3-Rail wisselstroom systeem is ook wel bekend als het Märklin systeem. Hierbij verkrijgt de trein zijn rijspanning via een z.g. derde rail, bestaande uit puntcontacten die in de dwarsliggers zijn verzonken.

3rail_01

In tegenstelling tot de overbekende, als M rails aangeduide, metalen rails “op een dijkje” uit het verleden, gebruiken we tegenwoordig uitsluitend de moderne K rails. Buiten het feit dat de puntcontacten in deze rails zijn weggewerkt en nauwelijks zichtbaar zijn, bieden deze rails tevens mogelijkheden voor signalering b.v. voor een volautomatische blokbeveiliging en/of het aansturen van een overweg.

De spoorstaven van deze rails zijn nl. van elkaar geïsoleerd. Terwijl de ene spoorstaaf aan massa ligt, is de andere spoorstaaf “potentiaal vrij” en verbonden met de zgn “zwarte draad” van de ringleiding. Wanneer er een trein een zgn “blok” of “sectie” binnen rijdt worden door de ongeïsoleerde assen de 2 spoorstaven met elkaar doorverbonden. Hiermee wordt een relais geschakeld en daarmee seinen en eventueel ook overwegen.

Märklin is overigens al lang niet meer de enige fabrikant van locomotieven voor het 3-Rail systeem. Ook andere gerenommeerde merken als bijvoorbeeld Roco, Fleischmann en Piko leveren tegenwoordig een uitgebreid assortiment aan locomotieven en/of treinstellen voor het 3-Rail systeem.

Ook is het met de huidige digitale techniek mogelijk vrijwel alle 2-Rail (gelijkstroom) modellen relatief eenvoudig om te bouwen voor het 3-Rail systeem.

U zult dan ook regelmatig al dan niet omgebouwd materieel van andere merken op onze baan aantreffen!