Houdt het simpel

Een modulebaan heeft ongekende mogelijkheden. Relatief veel ruimte om te bouwen en toch gemakkelijk op te bergen.
Toch zit hier juist een belangrijke valkuil.

Begin eenvoudig

Bouw eerst eens een rechte module van 60 x 120 of hoekmodule. Zo leer je alle nodige technieken. Houtwerk, solderen, scenery, enz. Bovendien kom je snel tot een bruikbaar resultaat en kun je meedoen met “jouw eigen inbreng”.

Stations of vrije baan

Natuurlijk is een station leuk om mee te spelen. Je kunt naar behoefte treinen laten stoppen en rangeren. Juist hier is het ook van belang dat je zelf begrijpt wat er moet gebeuren aan bedrading en benodigde schakelingen.
Maak dan een bedieningspaneel dat voor iedereen te begrijpen valt, zodat ook een ander in voorkomend geval meteen weet welke knop waarvoor dient en welk effect deze heeft.
Als je zelf als bediener bij het station nodig bent om de inbreng te laten functioneren, dan betekent dat ook dat je “niet even weg kunt lopen”.

Een ook op een stuk vrije baan kun je veel energie (en leuke schakelingen) kwijt. Denk bijvoorbeeld aan een bloksein (zie ook de norm) of een overweg (zie ook TIP 11).

Houdt het logisch

Hoewel het heel verleidelijk is om allerlei zaken aan weerszijde van het spoor te bouwen, dan nog is een beetje realisme wel aan te raden. Kijk daarvoor naar het grote voorbeeld.

Terug naar “Tips & Trucs”