Onze straten worden opgesierd met vele borden en aanwijzingen. Deze mogen dus ook niet ontbreken in onze H0 straten. Een aantal scenery leveranciers, zoals bv Kibri en Faller, biedt hiervoor kant en klare borden aan en ook op bijvoorbeeld Pola doosjes tref je nog wel wat borden aan.
Een andere eenvoudige manier is om ze zelf in (Ms)PowerPoint te maken. In dit geval zat er natuurlijk geen naambord Niedlingen in de Kibri doos. Door wat met afmetingen, fonts en kleuren te stoeien is na een paar proef (kleuren) printjes best een leuk resultaat te behalen. Ook de uiteindelijke versie is op gewoon papier geprint. Met een beetje houtlijm is het uitgeknipte bord uiteindelijke op het gewenste vlak gefixeerd. Voordeel van houtlijm is dat het niet direct in het papier trekt.

Zo is ook het station Wiesensteig voorzien van borden op de gevel en perron. Bij deze borden is de achtergrond niet meer helder wit maar al voor ‘verouderd’ wit gekozen. Voor het uitknippen is er ivm een langere houdbaarheid eerst (scotch) ‘invisible’ tape op geplakt. Ook bij later vervuilen van een gebouw trekt er geen vocht in het papier.

Deze methode is ook te gebruiken om de modelauto’s te voorzien van ‘natuurgetrouwe’ nummerborden. Met een fonthoogte van 2 bereik je ongeveer de juiste afmetingen. Na het uitknippen hoeft het minuscule papiertje ‘alleen nog maar’ met twee spelden en een klein beetje houtlijm ergens onder de bumper gefixeerd te worden. Dat het nummerbord niet leesbaar is doet er zo niet toe.
Zo op het oog is de uitgespaarde plaats op de auto netjes gevuld met een gelijkende nummerplaat.

Maandag 9 augustus 2004
Terug naar “Tips & Trucs”